Olen aktiivi

Minussa on sisäinen valuvika: olen aktiivi.

Olen pelannut koko pienen ikäni jalkapalloa. Kun ryhmä minkä tahansa ikäisiä ihmisiä kokoontuu jalkapallokentälle, niin alkaa pallon potkinta. Ensin toki puetaan säärisuojukset ja sen jälkeen jalkaan nappikset, siinä kentän laidalla tai auton takakontin reunalla istuen.

Hajanaista pallonpotkintaa (syöttelyä, kikkailua pallolla, pallon vetelyä maalia kohti, usein reilusti yli ja ohi) jatkuu määräämättömän pitkään.

SIihen asti, kunnes aktiivi avaa suunsa.

Olen yrittänyt monta kertaa mennä kentälle ”ihan vaan potkimaan” ja ”muiden mukana”, mutta jossain vaiheessa suustani pääsee tokaisu: ”Eiköhän aleta pelaamaan!”. En itsekään tiedä mitä siinä tapahtuu. Pallonpotkinnasta syntyy kuitenkin lopputulemana peli: joukkueet muodostetaan paidan värin mukaan, valitsemalla tai ihan vaan sen mukaan, kuka sattui olemaan milläkin puolen kenttää. Sovitaan moneenko pelataan ja peli alkaa. Näin käy ympäri Suoma satoja kertoja illassa. Sama rituaali.

Aktiivin minusta tekee se, etten osaa pitää suutani kiinni. Olen valuvikainen aktiivi. Muutaman kerran olen kotona ja vielä matkalla kentälle laittanut suuni eteen virtuaalisen teipin, etten vaan sitten sano mitään, varsinkin kun menen uuteen porukkaan enkä tunne sieltä ketään ja itse asiassa olisi kiva seurata, että miten he tämän rituaalin hoitavat.

Mutta sitten, varoittamatta, läimäytän käsiäni pari-kolme kertaa yhteen ja kuulen itseni sanovan:

”Eiköhän aleta pelaamaan?”

Jos tunnistat itsesi tästä (väitän, että meitä on joku prosenttiosuus väestöstä), niin olet juuri sopiva Vertaisopiston aktiiviksi.

Oppimis-sissit

Sissimarkkinointi – guerilla marketing – tarkoittaa ”epätyypillisiä markkinoinnin keinoja, jotka tuottavat hyviä tuloksia pienin panoksin. Sissimarkkinoinnin tunnusmerkkeinä pidetään usein luovuutta, ketteryyttä, mielikuvituksellisuutta, edullisuutta ja tuloksellisuutta.” kertoo Wikipedia.

Sissimarkkinointia tehdään erityisesti silloin kun on huutava tarve markkinoida mutta organisaatiossa ei ole budjettia tai markkinoinnin ammattilaisia. Silti on pakko rakentaa näkyvyyttä, asiakaskokemusta, asiakasuskollisuutta sekä levittää hyvää sanaa yrityksen tuotteista ja palveluista. Erityisesti pienet ja aloittavat yritykset onnistuvat usein sissimarkkinoinnin avulla.

Voisiko sissiajattelua soveltaa myös työssäoppimiseen? Eli esteistä ja rajoitteista (= ei ole aikaa, ei ole rahaa/budjettia, ei ole HR-ammattilaisia) huolimatta organisaation oppimishalukkaat ihmiset raivaisivat tilaa ja mahdollisuuksia omalla oppimiselleen, sissi-tyyliin. Luovasti ja innovatiivisesti.

Oppimis-sissit raivaavat tiloja ja paikkoja oppiakseen eli käyttävät kuvitteellista viidakkoveistä kaataakseen esteitä osaamiselta ja rakentavat uusia tapoja oppia, ilman rakenteita tai rajoitteita. Samanmieliset sissit löytävät toisensa ja yhdistyvät vahvemmiksi oppimis-sissi-soluiksi. Osaamisen kehittyy vielä nopeammin ja tehokkaammin joukon voimalla.

Tunnistatko itsesi tästä? Oletko oppija-sissi? Oletko kyllästynyt taistelemaan yksin? Tarvitsisiko sinun organisaatiosi oppimisen sissimeininkiä? Ota yhteyttä meihin, niin autamme sinua löytämään oman sisäisen sissisi. Koska jokainen meistä voi oppia.

Ensimmäiset askeleet vertaisoppimiseen

Kesäkuun ensimmäiset helteet paahtavat ja istun tietokoneen äärellä, käynnissä on teams palaveri ja näen edessäni omien kasvojeni lisäksi neljät muut kasvot. Kahdet kasvot ovat aiemmin tutut, kahdet aivan vieraat. Vielä ei ole täysin selkeää, mikä roolini kyseisessä projektissa on, varmaa on kumminkin, että tässä opitaan koko ajan ja oppimaanhan tänne ollaan tultu.

Taitavat työntekijät ohjaavat keskustelua sujuvalla vuorovaikutuksella oikeaan suuntaan. Kysyen niitä kysymyksiä, joihin haluavat vastauksia ja samalla ohjaten keskustelun sinne päin, jonne ovat tavoitteet rakentaneet. Kyseessä ei ole mikään pieni rahoittaja, vaan vastassani olevat kahdet vieraat kasvot ovat Sitran Osaamisen aika -projektin projektipäällikkö sekä samaisen projektin asiantuntija. Kirjaan keskustelusta muistiinpanoja ylös, sillä haluan pysyä selvillä mihin olemme omaa projektiamme viemässä.

Niinkuin etusivullamme kerrotaan vertaisopisto on paikka, jossa jokainen voi olla oppija sekä opettaja. Myös me, jotka olemme tämän projektin takana olemme tulleet oppimaan ja samalla opettamaan sen mitä jo tiedämme ja haluamme jakaa jokaiselle mukaan lähtevälle. Haluamme mahdollistaa, että saat tarvitsemasi tiedon ja pääset hyötymään verkostollisesta oppimisesta, jonka tarkoitus on ohjata elinikäisen oppimisen pariin. Verkkosivustollemme tulee lisää infoa sitä mukaan kun saamme sitä valmiiksi. Tervetuloa seuraamaan vertaisopiston elinikäisen oppimisen matkaa.