Vertaisoppimisen Pelikirja on julkaistu

TYÖ2030 -ohjelma ja Vertaisopisto ovat julkaiseet vertaisoppimisen Pelikirjan, jossa on koottu tiivistettyyn pakettiin ohjeita työyhteisöille vertaisoppimisen ottamisesta käyttöön.

Vertaisoppimisen pelikirja on tarkoitettu yrityksille ja julkisille toimijoille otettavaksi osaksi organisaation jatkuvan kehittämisen strategiaa ja oppimisen työkalupakkia. Vertaisoppimisen malli on yksinkertainen. Opas sisältää tietoa vertaisoppimisen prosessista, avataan roolit, ja kerrotaan esimerkein miten vertaisoppimisen voisi ottaa käyttöön julkisessa organisaatiossa tai isossa yrityksessä. Prosessin mukaan ensin luodaan innostus ihmisissä ja sen jälkeen laajennetaan toimintaa.

Vertaisoppimisen keskiössä on kohtaamiset. Oppiminen ja näkökulmien laajeneminen tapahtuvat ikäänkuin vahingossa, näiden kohtaamisten ja keskustelujen sivutuotteena.

TYÖ2030-ohjelma kehittää työelämän hyvinvointia ja tuottavuutta. Se on on alusta, joka kannustaa työelämän kehittämiseen, mahdollistaa kokeiluja sekä toimii työpaikkojen tukena työelämän muutoksessa. TYÖ2030 testaa ja tarjoaa kokemukseen perustuvaa materiaalia siitä, miten toimiala, työyhteisö, yritys tai esihenkilö voi tehdä isoja ja pieniä muutosaskelia. Vuonna 2020 käynnistynyt TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa, ja sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan. Lisätietoja voit lukea tästä.

Yksi TYÖ2030-ohjelman ratkaisuista ja työkaluista on vertaisoppiminen. Yhdessä ajattelu ja oppiminen vahvistavat kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa. Osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet vahvistuvat, kun ihmiset ajattelevat että “minun mielipiteilläni on väliä” ja “minun kannattaa osallistua”. Vertaisryhmissä altistuu ikäänkuin vahingossa toisten erilaisille näkökulmille, millä on sekä sivistävä että omia näkökulmia laajentava vaikutus. Vertaisoppiminen saattaa ihmiset osallistumaan ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

Vertaisoppimisen pelikirja on ladattavissa TYÖ2030-ohjelman sivuilta (tässä linkki suoraan PDF-tiedostoon).

Vertaisopisto on uusi suomalainen toimija, joka edistää ilmaista vertaisoppimisen mallia ja kehittää sen toimintaa. Vertaisopisto haluaa saada aikaan aitoja kohtaamisia, tuoda ihmisiä yhteen ja oppimaan toinen toisiltaan. Vertaisopiston taustalla on Discovery Street Oy, jonka missiona on saada positiivista vaikutusta yhteiskuntaan sloganilla ”100% for humanity”.

Vertaisopisto järjestää Suomen Yrittäjien Yrittäjäringit

Vertaisoppiminenhan on siis vanha juttu. Esson baarit (tai Korpilahdella ylä- ja alahuoneet eli Neste ja SEO) on olleet niitä perinteisiä paikkoja kaikenlaisille turpakäräjille ja ajankohtaisen tiedon vaihdolle jo paljon ennen sosiaalista mediaa. Nyt tätä ilmiötä on kuitenkin valjastettu ammattilaisten oppimiseen työelämään.

Vertaisopisto toteuttaa Suomen Yrittäjille vertaisoppimisrinkejä osana Suomen Yrittäjien Yrittäjät-akatemiaa ja hallituksen käynnistämän TYÖ2030-ohjelman toimenpiteitä. Vertaisoppimisringit (https://www.yrittajat.fi/yrittajat-akatemia/yrittajaringeista-apua-parempaan-bisnekseen/) toteutetaan syyskuu 2022 – maaliskuu 2023 välisenä aikana, tavoitteena saada kasaan yhteensä 10 oppimisrinkiä. Yksi oppimisrinki kokoontuu 3 kertaa 2 viikon välein 60 minuuttia kerrallaan. Yhteen oppimisrinkiin osallistuu arviolta 8-12 yrittäjää. Tämä toteutus on kokonaan verkossa ilman lähitapaamisia.

Vertaisuus ei itsessään luo oppimista. Tarvitaan jotkut rakenteet, jotta aika ei kulu valittamiseen tai vertaistukeen, vaan ohjautuu oppimiseen. Näitä minimirakenteita Vertaisopisto on tutkinut SITRAn hankkeessa ja TYÖ2030 ohjelmassa. Vertaisoppiminen erottautuu sillä, että muut oppimismekanismit eivät luo samanlaista paikallista vertaisten ihmisten kokemusten jakoa ja ihmisistä itsestään kumpuavaa syvällistä oppimista, jossa vastuu oppimisesta on ihmisillä itsellään. Kohtaamiset ovat elämänmakuisia: ne eivät jää teoreettiselle tasolle vaan niissä puhutaan oikeista asioista suoraan, ja elämänkokemukseen nojaten. Kaikki ollaan kuitenkin samassa veneessä.

Verrattuna puhujavetoisiin tapahtumiin tai webinaareihin vertaisoppiminen saa aikaan paljon syvällisempää keskustelua. Tämä voi olla joillekin haasteellista, sillä olemme tottuneet fasilitoituihin keskusteluihin ja opettajavetoiseen oppimiseen. Kestää aikansa, ennen kuin osallistujille valkenee, että he tosiaan ovat itse koko oppimisen keskiössä, eikä tietoa kumota mistään ulkoapäin.

Suomen Yrittäjät kysyivät kyselyllä, mitä olisivat yrittäjiä kiinnostavia aiheita (joiksi valikoitui 5 ryhmää vastuullisuudesta ja 5 digitalisaatiosta) ja sitten pyydettiin ihmisiä ilmoittautumaan ryhmiin.

Toinen vaihtoehto on lähteä ensin keskustelmaan vertaisryhmien perustamisesta “aktiivien” kanssa – niiden, joita itseään kiinnostaa oppia kaikenlaista ja jotka saavat omista verkostoistaan aina ihmiset paikalle. Opetella tarvitsee ainoastaan minimirakenteet, miten ryhmä kasataan (ts. ei ole koulutus) ja miten ryhmää vedetään vertaisena (ei fasilitoida).

Ja kolmas vaihtoehto on muodostaa ryhmä erikseen ihmisille, jotka ovat samassa veneessä, vaikka toimitusjohtajille, rehtoreille tai tuotepäälliköille. Näitä erilaisia ryhmiä on monia erilaisia: on CEO-ryhmää, johtamisen lukupiirejä, tulevaisuuden tutkijoita. On ollut myös työllisyyskoulutettavien ryhmiä (yhteistyössä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun kanssa).

Vertaisoppiminen tukee sellaista aktiivista elämäntapaa ja aktiivista otetta elämään, mikä on varmasti hyvä asia. On ilo nähdä niin monen yrittäjän ilmoittautuneen näihin ryhmiin.

Olen aktiivi

Minussa on sisäinen valuvika: olen aktiivi.

Olen pelannut koko pienen ikäni jalkapalloa. Kun ryhmä minkä tahansa ikäisiä ihmisiä kokoontuu jalkapallokentälle, niin alkaa pallon potkinta. Ensin toki puetaan säärisuojukset ja sen jälkeen jalkaan nappikset, siinä kentän laidalla tai auton takakontin reunalla istuen.

Hajanaista pallonpotkintaa (syöttelyä, kikkailua pallolla, pallon vetelyä maalia kohti, usein reilusti yli ja ohi) jatkuu määräämättömän pitkään.

SIihen asti, kunnes aktiivi avaa suunsa.

Olen yrittänyt monta kertaa mennä kentälle ”ihan vaan potkimaan” ja ”muiden mukana”, mutta jossain vaiheessa suustani pääsee tokaisu: ”Eiköhän aleta pelaamaan!”. En itsekään tiedä mitä siinä tapahtuu. Pallonpotkinnasta syntyy kuitenkin lopputulemana peli: joukkueet muodostetaan paidan värin mukaan, valitsemalla tai ihan vaan sen mukaan, kuka sattui olemaan milläkin puolen kenttää. Sovitaan moneenko pelataan ja peli alkaa. Näin käy ympäri Suoma satoja kertoja illassa. Sama rituaali.

Aktiivin minusta tekee se, etten osaa pitää suutani kiinni. Olen valuvikainen aktiivi. Muutaman kerran olen kotona ja vielä matkalla kentälle laittanut suuni eteen virtuaalisen teipin, etten vaan sitten sano mitään, varsinkin kun menen uuteen porukkaan enkä tunne sieltä ketään ja itse asiassa olisi kiva seurata, että miten he tämän rituaalin hoitavat.

Mutta sitten, varoittamatta, läimäytän käsiäni pari-kolme kertaa yhteen ja kuulen itseni sanovan:

”Eiköhän aleta pelaamaan?”

Jos tunnistat itsesi tästä (väitän, että meitä on joku prosenttiosuus väestöstä), niin olet juuri sopiva Vertaisopiston aktiiviksi.

Oppimis-sissit

Sissimarkkinointi – guerilla marketing – tarkoittaa ”epätyypillisiä markkinoinnin keinoja, jotka tuottavat hyviä tuloksia pienin panoksin. Sissimarkkinoinnin tunnusmerkkeinä pidetään usein luovuutta, ketteryyttä, mielikuvituksellisuutta, edullisuutta ja tuloksellisuutta.” kertoo Wikipedia.

Sissimarkkinointia tehdään erityisesti silloin kun on huutava tarve markkinoida mutta organisaatiossa ei ole budjettia tai markkinoinnin ammattilaisia. Silti on pakko rakentaa näkyvyyttä, asiakaskokemusta, asiakasuskollisuutta sekä levittää hyvää sanaa yrityksen tuotteista ja palveluista. Erityisesti pienet ja aloittavat yritykset onnistuvat usein sissimarkkinoinnin avulla.

Voisiko sissiajattelua soveltaa myös työssäoppimiseen? Eli esteistä ja rajoitteista (= ei ole aikaa, ei ole rahaa/budjettia, ei ole HR-ammattilaisia) huolimatta organisaation oppimishalukkaat ihmiset raivaisivat tilaa ja mahdollisuuksia omalla oppimiselleen, sissi-tyyliin. Luovasti ja innovatiivisesti.

Oppimis-sissit raivaavat tiloja ja paikkoja oppiakseen eli käyttävät kuvitteellista viidakkoveistä kaataakseen esteitä osaamiselta ja rakentavat uusia tapoja oppia, ilman rakenteita tai rajoitteita. Samanmieliset sissit löytävät toisensa ja yhdistyvät vahvemmiksi oppimis-sissi-soluiksi. Osaamisen kehittyy vielä nopeammin ja tehokkaammin joukon voimalla.

Tunnistatko itsesi tästä? Oletko oppija-sissi? Oletko kyllästynyt taistelemaan yksin? Tarvitsisiko sinun organisaatiosi oppimisen sissimeininkiä? Ota yhteyttä meihin, niin autamme sinua löytämään oman sisäisen sissisi. Koska jokainen meistä voi oppia.

Ensimmäiset askeleet vertaisoppimiseen

Kesäkuun ensimmäiset helteet paahtavat ja istun tietokoneen äärellä, käynnissä on teams palaveri ja näen edessäni omien kasvojeni lisäksi neljät muut kasvot. Kahdet kasvot ovat aiemmin tutut, kahdet aivan vieraat. Vielä ei ole täysin selkeää, mikä roolini kyseisessä projektissa on, varmaa on kumminkin, että tässä opitaan koko ajan ja oppimaanhan tänne ollaan tultu.

Taitavat työntekijät ohjaavat keskustelua sujuvalla vuorovaikutuksella oikeaan suuntaan. Kysyen niitä kysymyksiä, joihin haluavat vastauksia ja samalla ohjaten keskustelun sinne päin, jonne ovat tavoitteet rakentaneet. Kyseessä ei ole mikään pieni rahoittaja, vaan vastassani olevat kahdet vieraat kasvot ovat Sitran Osaamisen aika -projektin projektipäällikkö sekä samaisen projektin asiantuntija. Kirjaan keskustelusta muistiinpanoja ylös, sillä haluan pysyä selvillä mihin olemme omaa projektiamme viemässä.

Niinkuin etusivullamme kerrotaan vertaisopisto on paikka, jossa jokainen voi olla oppija sekä opettaja. Myös me, jotka olemme tämän projektin takana olemme tulleet oppimaan ja samalla opettamaan sen mitä jo tiedämme ja haluamme jakaa jokaiselle mukaan lähtevälle. Haluamme mahdollistaa, että saat tarvitsemasi tiedon ja pääset hyötymään verkostollisesta oppimisesta, jonka tarkoitus on ohjata elinikäisen oppimisen pariin. Verkkosivustollemme tulee lisää infoa sitä mukaan kun saamme sitä valmiiksi. Tervetuloa seuraamaan vertaisopiston elinikäisen oppimisen matkaa.