Vertaisopisto järjestää Suomen Yrittäjien Yrittäjäringit

Vertaisoppiminenhan on siis vanha juttu. Esson baarit (tai Korpilahdella ylä- ja alahuoneet eli Neste ja SEO) on olleet niitä perinteisiä paikkoja kaikenlaisille turpakäräjille ja ajankohtaisen tiedon vaihdolle jo paljon ennen sosiaalista mediaa. Nyt tätä ilmiötä on kuitenkin valjastettu ammattilaisten oppimiseen työelämään.

Vertaisopisto toteuttaa Suomen Yrittäjille vertaisoppimisrinkejä osana Suomen Yrittäjien Yrittäjät-akatemiaa ja hallituksen käynnistämän TYÖ2030-ohjelman toimenpiteitä. Vertaisoppimisringit (https://www.yrittajat.fi/yrittajat-akatemia/yrittajaringeista-apua-parempaan-bisnekseen/) toteutetaan syyskuu 2022 – maaliskuu 2023 välisenä aikana, tavoitteena saada kasaan yhteensä 10 oppimisrinkiä. Yksi oppimisrinki kokoontuu 3 kertaa 2 viikon välein 60 minuuttia kerrallaan. Yhteen oppimisrinkiin osallistuu arviolta 8-12 yrittäjää. Tämä toteutus on kokonaan verkossa ilman lähitapaamisia.

Vertaisuus ei itsessään luo oppimista. Tarvitaan jotkut rakenteet, jotta aika ei kulu valittamiseen tai vertaistukeen, vaan ohjautuu oppimiseen. Näitä minimirakenteita Vertaisopisto on tutkinut SITRAn hankkeessa ja TYÖ2030 ohjelmassa. Vertaisoppiminen erottautuu sillä, että muut oppimismekanismit eivät luo samanlaista paikallista vertaisten ihmisten kokemusten jakoa ja ihmisistä itsestään kumpuavaa syvällistä oppimista, jossa vastuu oppimisesta on ihmisillä itsellään. Kohtaamiset ovat elämänmakuisia: ne eivät jää teoreettiselle tasolle vaan niissä puhutaan oikeista asioista suoraan, ja elämänkokemukseen nojaten. Kaikki ollaan kuitenkin samassa veneessä.

Verrattuna puhujavetoisiin tapahtumiin tai webinaareihin vertaisoppiminen saa aikaan paljon syvällisempää keskustelua. Tämä voi olla joillekin haasteellista, sillä olemme tottuneet fasilitoituihin keskusteluihin ja opettajavetoiseen oppimiseen. Kestää aikansa, ennen kuin osallistujille valkenee, että he tosiaan ovat itse koko oppimisen keskiössä, eikä tietoa kumota mistään ulkoapäin.

Suomen Yrittäjät kysyivät kyselyllä, mitä olisivat yrittäjiä kiinnostavia aiheita (joiksi valikoitui 5 ryhmää vastuullisuudesta ja 5 digitalisaatiosta) ja sitten pyydettiin ihmisiä ilmoittautumaan ryhmiin.

Toinen vaihtoehto on lähteä ensin keskustelmaan vertaisryhmien perustamisesta “aktiivien” kanssa – niiden, joita itseään kiinnostaa oppia kaikenlaista ja jotka saavat omista verkostoistaan aina ihmiset paikalle. Opetella tarvitsee ainoastaan minimirakenteet, miten ryhmä kasataan (ts. ei ole koulutus) ja miten ryhmää vedetään vertaisena (ei fasilitoida).

Ja kolmas vaihtoehto on muodostaa ryhmä erikseen ihmisille, jotka ovat samassa veneessä, vaikka toimitusjohtajille, rehtoreille tai tuotepäälliköille. Näitä erilaisia ryhmiä on monia erilaisia: on CEO-ryhmää, johtamisen lukupiirejä, tulevaisuuden tutkijoita. On ollut myös työllisyyskoulutettavien ryhmiä (yhteistyössä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun kanssa).

Vertaisoppiminen tukee sellaista aktiivista elämäntapaa ja aktiivista otetta elämään, mikä on varmasti hyvä asia. On ilo nähdä niin monen yrittäjän ilmoittautuneen näihin ryhmiin.

Julkaissut Mika Korhonen

Contributing to a prosperous, sustainable & just civilization: promoting & applying ethical values, virtues & moral leadership in the field of business... and pretty much everywhere.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: