Vertaisoppimisen Pelikirja on julkaistu

TYÖ2030 -ohjelma ja Vertaisopisto ovat julkaiseet vertaisoppimisen Pelikirjan, jossa on koottu tiivistettyyn pakettiin ohjeita työyhteisöille vertaisoppimisen ottamisesta käyttöön.

Vertaisoppimisen pelikirja on tarkoitettu yrityksille ja julkisille toimijoille otettavaksi osaksi organisaation jatkuvan kehittämisen strategiaa ja oppimisen työkalupakkia. Vertaisoppimisen malli on yksinkertainen. Opas sisältää tietoa vertaisoppimisen prosessista, avataan roolit, ja kerrotaan esimerkein miten vertaisoppimisen voisi ottaa käyttöön julkisessa organisaatiossa tai isossa yrityksessä. Prosessin mukaan ensin luodaan innostus ihmisissä ja sen jälkeen laajennetaan toimintaa.

Vertaisoppimisen keskiössä on kohtaamiset. Oppiminen ja näkökulmien laajeneminen tapahtuvat ikäänkuin vahingossa, näiden kohtaamisten ja keskustelujen sivutuotteena.

TYÖ2030-ohjelma kehittää työelämän hyvinvointia ja tuottavuutta. Se on on alusta, joka kannustaa työelämän kehittämiseen, mahdollistaa kokeiluja sekä toimii työpaikkojen tukena työelämän muutoksessa. TYÖ2030 testaa ja tarjoaa kokemukseen perustuvaa materiaalia siitä, miten toimiala, työyhteisö, yritys tai esihenkilö voi tehdä isoja ja pieniä muutosaskelia. Vuonna 2020 käynnistynyt TYÖ2030-ohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa, ja sen on tarkoitus jatkua yli hallituskausien aiempien kansallisten työelämän kehittämisohjelmien tapaan. Lisätietoja voit lukea tästä.

Yksi TYÖ2030-ohjelman ratkaisuista ja työkaluista on vertaisoppiminen. Yhdessä ajattelu ja oppiminen vahvistavat kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa. Osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet vahvistuvat, kun ihmiset ajattelevat että “minun mielipiteilläni on väliä” ja “minun kannattaa osallistua”. Vertaisryhmissä altistuu ikäänkuin vahingossa toisten erilaisille näkökulmille, millä on sekä sivistävä että omia näkökulmia laajentava vaikutus. Vertaisoppiminen saattaa ihmiset osallistumaan ja ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan.

Vertaisoppimisen pelikirja on ladattavissa TYÖ2030-ohjelman sivuilta (tässä linkki suoraan PDF-tiedostoon).

Vertaisopisto on uusi suomalainen toimija, joka edistää ilmaista vertaisoppimisen mallia ja kehittää sen toimintaa. Vertaisopisto haluaa saada aikaan aitoja kohtaamisia, tuoda ihmisiä yhteen ja oppimaan toinen toisiltaan. Vertaisopiston taustalla on Discovery Street Oy, jonka missiona on saada positiivista vaikutusta yhteiskuntaan sloganilla ”100% for humanity”.

Julkaissut Mika Korhonen

Contributing to a prosperous, sustainable & just civilization: promoting & applying ethical values, virtues & moral leadership in the field of business... and pretty much everywhere.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: