Käynnistä oma ryhmä

Ohjeita ja tietoja oman Vertaisopistoryhmän perustamiseen!

YLEISTÄ

Vertaisopisto-ryhmän perustaminen on yksinkertaista ja kuka tahansa voi sellaisen käynnistää. Tässä muutamia hyödyllisiä ohjeita ja linkkejä, jotta pääset alkuun!

Innosta ja kuuntele
Kun sinulla on ajatus oppimisryhmästä, kohtaa, keskustele ja kuuntele toisia ihmisiä. Näin ajatukset kirkastuvat ja aloitusryhmä alkaa muodostua. Vertaisopiston oppimisryhmät ovat ennen kaikkea ihmisten yhteenliittymiä osaamisen kehittämisen äärelle. Ole valmis myös joustamaan omasta alkuideastasi. Joskus keskustelun ja kuuntelun kautta siitä kehkeytyy vielä parempi.

Ota rohkeasti aloite
Vertaisopisto tarjoaa formaatin ja riittävän raamin, jonka puitteissa voit lähestyä ihmisiä, joita et vielä tunne. Ehdota kohtaamista ja kerro, että voitte organisoitua vapaamuotoisesti mutta kuitenkin jo raamitetulla ja turvallisella tavalla. Liitä kutsuun Vertaisopiston verkko-osoite tai vaikkapa tämä sivu.

Pyörää (eli sääntöjä) ei tarvitse keksiä itse
Vertaisopiston ytimessä ovat yksinkertaiset, ihmistä kunnioittavat toimintatavat ja säännöt. Yhteisten sääntöjen tehtävänä on tehdä kohtaaminen helpoksi ja sujuvaksi. Jokaisella ryhmällä on mahdollisuus muokata toimintansa itselleen sopivaksi näiden yksinkertaisten sääntöjen ja periaatteiden puitteissa.

Tämä ei maksa mitään!
Vertaisopiston ytimessä on maksuttomuus. Toiminnallanne voi olla sponsori (tilat, kahvit, verkkoyhteydet) mutta Vertaisopistossa tapahtuva oppiminen ei ole kaupallista toimintaa. Se on ihmiseltä-ihmiselle -toimintaa, jossa jokainen voi olla sekä antaja että saaja. Mahdollisen sponsorin roolina on mahdollistaa tämä kohtaaminen.

ARVOT JA PERIAATTEET

Arvot

Yhdenvertaisuus

Sitoutumattomuus

Rohkeus

Periaatteet

  • Avoin
  • Ei-kaupallinen
  • Opettajaton ja opetussuunnitelmaton
  • Maksuton
  • Tapaamisissa keskusteltavat asiat ovat luottamuksellisia ja jäävät vain osallistujien tietoon, ns “Chatham-talon säännöt”.
  • Turvallinen kohtaaminen. Vertaisopiston kohtaamisissa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.

MITEN KÄYNNISTÄN OMAN RYHMÄN

Jos sinulla on halu oppia ja haluaisit tutkia jotain teemaa yhdessä muiden kanssa, ja sinulla on muutama ystävä tai tuttava, jonka voisit kutsua mukaan, olet jo valmiina! Tai haluat koota kaikki alueesi ihmiset jakamaan oppimaansa tietoa toisilleen avoimesti kutsuen kaikki mukaan, on Vertaisopisto sinua varten.

Näiltä sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä käytännön asioihin – ja voit olla aina yhteydessä suoraan Vertaisopistoon!

AKTIIVIN OPAS

Aktiivit ovat henkilöitä, jotka osallistuu oman vertaisryhmän toiminnan organisointiin ja järjestämiseen. Jokaisessa ryhmässä olisi hyvä olla tunnistettuna ainakin 2-5 aktiivia – halutessanne jokainen osallistuja voi toimia aktiivina.

Aktiivien tehtävänä on pitää huolta ryhmän toiminnasta. Aktiivi ei ole opettaja tai ohjaaja.

Keskeiset aktiivien tehtävät ovat:

  • Pitää huolta, että ryhmän toiminnan alkaessa sovitaan ryhmän säännöt, ks. Säännöt sivu
  • Kutsuu vertaisryhmän tapaamisiin sovittuina ajankohtina ja sovituilla tavoilla
  • Viestii tapaamispaikasta sekä tapaamisten oppimisaiheista. Aiheen valinta: ks. sivu Ideoita oman oppimisryhmän toimintaan
  • Huolehtii ajankulusta
  • On yhteydessä sovittaessa ulkopuolisiin, esim. ulkopuolisen puhujan kutsuminen
  • On yhteydessä ryhmän jäseniin myös tapaamisten ulkopuolella: kysyy ja kuuntelee palautetta, pitää yllä ryhmän henkeä ja yhteyttä.
  • Voi toimia oppimisryhmän “sanansaattajana” mm. uusien jäsenten löytämisessä ja ryhmän toiminnasta kertojana

Aktiivit voivat toimia myös toiminnan fasilitoijina. Vertaisopisto verkottaa yhteen aktiiveja ja tarjoaa heille tukea toimintaansa.

Lataa tästä Aktiivien huoneentalulu, jossa ohjeet koottuna yhdelle sivulla:

REKISTERÖI OMA RYHMÄSI

Rekisteröimällä teette oman ryhmänne näkyväksi ja määritätte helposti sekä läpinäkyvästi yhteiset toimintaperiaatteenne. Rekisteröinti ei maksa mitään eikä siihen sisälly jatkuvia velvoitteita. Rekisteröityneet ryhmät sitoutuvat noudattamaan Vertaisopiston sääntöjä, joita ovat mm. maksuttomuus sekä hyvän kohtaamisen periaatteet.

ENSIMMÄISEN TAPAAMISKERRAN SUUNNITTELU

Aktiivit ohjaavat omaa verkostoa ensimmäiseen tapaamiseen.

SÄÄNNÖT

Joskus voi olla tarpeen sopia säännöistä määrämuotoisemmin. Pohjana voivat toimia oheiset Vertaisopiston säännöt. Lataa pohja itsellesi ja täytettäväksi tästä:

%d bloggaajaa tykkää tästä: